X-killer Tommaso Debenedetti flikt het ‘m weer. De Italiaanse journalist creëerde op X een fake-account van Han Kang, de Zuid-Koreaanse schrijver (v) die vandaag, donderdag 10 oktober 2024, de Nobelprijs voor Literatuur kreeg. Eens te meer laat Debenedetti zien hoe makkelijk mensen nepaccounts op X als the real thing beschouwen.
De eerste en vastgemaakte tweet op @HangKangOffic werd donderdagochtend 10 oktober gepost om 11.20 uur Nederlandse tijd. De tekst luidde: (vertaald uit het Engels) ‘Groot nieuws. De Zweedse Academie heeft mij de Nobelprijs voor Literatuur toegekend. Geen woorden. Bedankt!!!’

Het X-account had binnen de kortste keren duizenden volgers, aan het eind van de dag al 25.000. Het blijkt een account dat Debenedetti al langer beheerde – het is aangemaakt in december 2015 – en waarvan hij nu de naam had omgesmeed in HangKangOffic.

Debenedetti (1969), hoogleraar Italiaans en geschiedenis in Rome, toont al dertig jaar aan hoe makkelijk nepnieuws voor waar wordt aangenomen en wordt verspreid zonder enige vorm van controle of verificatie door gebruikers, vooral en zelfs journalisten en mediaredacties. De Britse krant The Guardian trapte zelfs in de Han Kang-tweet, schrijft de Argentijnse krant La Nacion.
En ik ook.
Ook erg opmerkelijk is dat Debenedetti de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 2024 via dit nepaccount op X al anderhalf uur voordat Stockholm ermee naar buiten kwam bekend maakte.
Hoe kán dat.
En hij maakte het nepaccount al aan op 30 september 2024, heel opmerkelijk. Tien dagen voor de bekendmaking dus en zoals iedereen weet is de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur even moeilijk te voorspellen als een aardbeving of een meteorietinslag. Nee, nog moeilijker. Ik denk al jaren dat het nu eindelijk dan toch Cees Nooteboom wordt… nee geintje, zo’n prijs der prijzen gaat altijd naar iemand van wie een gemiddelde lezer nog nooit iets heeft gelezen.
Wat weet Debenedetti dat wij niet weten vraag je je af. Hij moet in Stockholm een insider kennen ga je haast denken.
Het bericht is inmiddels van X weggehaald en boven het account @SAlexievich staat nu de naam Svetlana Alexievich, met nog altijd die tienduizenden volgers, 26.700. En nul posts ;). De profielfoto is overigens nog steeds een portretfoto van Han Kang.

Overigens 2 is Svetlana Alexievich ook de naam van de Wit-Russische onderzoeksjournalist en schrijfster (geboren in 1848) die in 2015 de Nobelprijs voor Literatuur won.
Tommaso Debenedetti, die alles en iedereen misleidt met zijn nepaccounts en fakenews, haalde een jaar geleden ook al iets soortgelijks uit met een Nobelprijswinnaar. Toen ging het om de Amerikaanse econoom Claudia Goldin (geboren in 1945) die in oktober 2023 de Nobelprijs voor Economie won. Via een X-account met haar naam deelde Debenedetti een bericht waarin ze dat aankondigde. Die post werd in no time meer dan een miljoen keer bekeken.
Enkele uren later destijds berichtte dezelfde zogenaamde Goldin op X over de dood van ‘goede vriend’ Amartya Sen, een Indiaas econoom en filosoof (geboren in 1933) die de Nobelprijs voor Economie in 1998 ontving.

Binnen luttele minuten pikten journalisten en media die Goldins bericht op hun tijdlijn hadden gezien het bericht op berichtten erover.
Niemand die zich even verdiepte in het X-account, of het wel echt was, wanneer het aangemaakt was etc., om te controleren of het bericht waar was. Ook niemand belde de familie van Sen. Sen’s dochter Nandana liet later op X weten dat het bericht over de dood van haar vader nepnieuws was.

Zijn bijnaam Twitter- en nu dus X-killer dankt Debenedetti aan wat een van zijn favoriete omdetuinleidingen moet zijn: het dood verklaren van bekende schrijvers en andere beroemdheden. Daaronder Mario Vargas Llosa, Kazuo Ishiguro, Haruki Murakami en Michel Houellebecq, en ook de Dalai Lama, Pedro Almodóvar en de voormalige paus Benedictus XVI. Om die berichten geloofwaardig te maken, verzon hij complete uitgeverijen en persbureaus.
Daarnaast publiceerde hij lange en heel geloofwaardige nepinterviews met beroemdheden onder wie Michail Gorbatsjov, Noam Chomsky en Philip Roth.