Als je dan moet scheiden dan liever een hechtscheiding dan een vechtscheiding

Update:

Zo doet zij dat is de podcast van Marieke ’t Hart en Sabine Leenhouts van VROUW van De Telegraaf. Zij vroegen mij voor hun uitzending van 14 mei 2023 – de Moederdagspecial, jawel – om een column met als onderwerp hoe je nou een vechtscheiding voorkomt. Hierrrr te luisteren, vanaf 32’01.

Mijn bijdrage geeft Marieke en Sabine stof tot napraten. Ze gaan er nog uitgebreid over napraten, met humor en serieus, dus helemaal in de geest van mijn column. ‘Tja, Erwin weet ook wel dat scheiden niet met bloemen gaat.’

Nee, zeker niet. Al zijn bloemen wel heel welkom, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Hoe dat werkt, lees lees je in mijn boek Uit elkaar dan met elkaar. De 56 vragen over scheiden waarvan je niet wist dat je er een antwoord op nodig had dat ik samen met Birgit Vandermeulen schreef. Het boek (ook als e-book uitgebracht) is te koop bij bol.com, waar je niet minder dan 22 reviews kunt lezen van het boek. Die zijn geschreven door enthousiaste lezers en ook van een gespecialiseerde familierechtadvocate, enkele mediators en andere professionele hulpverleners. Zij noemen het boek stuk voor stuk een aanrader, en geven het boek 4,7 ballen van de 5. Een 9,4 dus.

(Hierna volgt het originele bericht dat hier in Erwin Magazine al eerder verscheen)

1 op de 10 Nederlanders met een partner gaat scheiden.

Dat is nogal wat. Het blijkt uit een poll die ik half oktober 2020 hield op Twitter. Midden in dat eerste coronajaar. Op mijn vraag of de relatie met je partner is veranderd is door corona, antwoordde 9,1% met ‘We gaan scheiden’. Nog eens 12,1% zag zijn/haar relatie slechter geworden sinds afgelopen voorjaar. Het goede nieuws is dat 2 van de 3 Nederlanders met een relatie ronduit zeggen dat die relatie erop vooruit is gegaan.

Die 9% op 33 respondenten op Twitter betekent dat er drie van hen gaan scheiden. Ik weet niet hoe jij hier tegenaan kijkt, maar zo’n concreet getal is veelzeggender dan de algemene statistieken van het CBS die steevast worden aangehaald in artikelen over scheiden. Daarin lees je dat er per jaar in Nederland zo’n 30.000 huwelijken worden ontbonden. Dat zijn er natuurlijk ook heel veel. Maar nu komt het echt tot leven.

Bescheiden maar veelzeggende poll op Twitter

Nog zo’n getal dat bij iedereen in het hoofd gebeiteld zit: een derde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Van de 1000 echtparen gaan er jaarlijks ongeveer 10 uit elkaar, zegt het CBS erbij.

Als we afgaan op de Twitterpoll wordt het aantal scheidingen dus waarschijnlijk flink hoger door corona.

Het overgrote deel (bijna 80%) van de in de vFAS verenigde scheidingsadvocaten en -mediators is daarvan overtuigd. Zij zien een forse toename van het aantal echtscheidingen sinds afgelopen zomer de coronamaatregelen werden versoepeld. Slechts 2 procent verwacht een afname van het aantal scheidingen door corona.

Tot en met de zomer is het aantal scheidingen tegen de verwachting in nog niet toegenomen (en ook niet afgenomen), en dat is te danken aan de financiële onzekerheid die de coronacrisis met zich meebracht, net als zorgen om huisvesting na het uit elkaar gaan.

En heel veel mensen aan wie ik vertel over mijn nieuwe boek over scheiden, dat ik samen met Birgit Vandermeulen – scheidingscoach en loopbaancoach – heb geschreven, reageren met: wauw goeie timing om nu met zo’n boek te komen.

We hebben dit niet zo gepland maar hoe meer mensen wij kunnen helpen met ons boek, of een hart onder de riem kunnen steken met onze adviezen, tips en ervaringen, hoe beter.

De titel van het boek, in feite een handboek scheiden, is Uit elkaar dan met elkaar. En niet voor niks zit daar iets conditioneels in: wij vinden dat áls je dan uit elkaar gaat je in goed overleg en liefst ook goede harmonie uit elkaar moet gaan.

De titel is dus programmatisch. Voor de duidelijkheid: een scheiding is het einde van een huwelijk maar niet het einde van de wereld, van jou, je moederschap of vaderschap, of de relatie met je partner. Zeker niet als je samen kinderen hebt. Dat weten wij uit eigen ervaring, want zowel Birgit als ik hebben een echtscheiding achter de rug.

Onze boodschap en missie is dat wij mensen in een scheiding toewensen dat zij ook een vreedzame scheiding doormaken. Eentje zonder strijd.

Een nahuwelijk. Een posthuwelijkse relatie, maar wel degelijk een relatie, een verbinding dus.

Het boek is één groot pleidooi voor de zeg maar hechtscheiding. Het tegenovergestelde van de vechtscheiding. 

Nou ja, hechtscheiding is ook maar een woord. En je kunt vallen over de wat gekunstelde toevoeging van de h aan het woord echtscheiding. Maar ja dat gebeurde met v-echtscheiding ook ooit, en hechtscheiding klinkt wel veeeel aangenamer. En het linkt mooi naar veilige hechting van de kinderen. Om maar een begrip te noemen.

Kortom, wij zien het liefste dat beide ouders te allen tijde contact houden met hun kind/kinderen, en ook oog voor elkaars belangen houden.

Hoe moeilijk dat ook is. Je gaat niet voor niets scheiden tenslotte. En ik snap ook dat sommige scheidende echtelieden elkaar nóóit meer willen zien. En dat dat soms nog beter is ook.

Dan de ondertitel. De 56 vragen over scheiden waarvan je niet wist dat je er een antwoord op nodig had. Die benadrukt dat er een hoop dingen zijn waar je bij een scheiding tegenaan loopt, zowel praktisch als emotioneel.

We willen mensen die voor een scheiding staan of er middenin zitten graag een hart onder de riem steken met onze ervaringen en opgedane kennis tijdens onze eigen echtscheidingen. 

Dit is precies het boek dat wij zelf graag hadden gelezen toen wij zelf midden in onze scheiding zaten. Maar ja, toen was het er niet. En nu wel😀

Het boek komt officieel uit op 19 november 2020, en is al te koop, zie bijvoorbeeld hier bij Scheltema. En hier bij bol.com, waar je ook al meer dan tien 22 recensies leest. Hele goeie recensies: het gemiddelde cijfer is een 4,7 van 5.

Een erg lovende recensie van ons boek verscheen ook al op Franska.nl, het magazine dat Franska Stuij oprichtte na haar afzwaaien in 2015 als hoofdredacteur van Libelle.

Recensie op Franska.nl

Een citaat uit het mooie stuk van Brigitte Bormans: ‘Zo worden er redenen gegeven om toch maar te blijven, of juist niet, en wordt er ingegaan op de vraag of kinderen een reden mogen en kunnen zijn om níet te gaan scheiden. Is relatietherapie een aanrader of niet meer dan stervensbegeleiding? Of wat te denken van een proefscheiding? Wat doe je trouwens met je vrienden en je familie als het zover is en ook: welke spullen gooi je weg en welke moet je koesteren? Ook niet onbelangrijk: wat kost een scheiding, behalve grijze haren, bakken met verdriet en emmers vol met tranen? Moet je naar een advocaat of mediator? En zo worden we aan de hand genomen en stapje voor stapje door alle fases heen geloodst. Emotioneel, financieel, juridisch, fiscaal, praktisch en onpraktisch, door dik en dun en voor ieder wat wils.

Aan het einde van de tunnel is er licht en dat is sowieso een opsteker. Want wie uitgehuild heeft en opnieuw is begonnen krijgt als kers op de taart adviezen over de voordelen van het ‘periodiek ex-overleg’, over datingsites en zelfs over de valkuilen van het samengestelde gezin.’

Nou ja, dan hoor je het ook eens van een ander 😁

En mocht je – temidden van al die grote en kleine crisisjes door corona – twijfelen over je huidige relatie, daar is nu ook een test voor. Kun je even checken of je relatie is veranderd door corona. Die relatietest vind je hierrrr.

Erwin WijmanAls je dan moet scheiden dan liever een hechtscheiding dan een vechtscheiding

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.