MTW_8454 kopie

‘Freud van het asfalt’ – aldus kunstenaar, ontwerper en televisiepresentator Christien Meindertsma.

‘Johan Cruijff van de marketing’ – televisie- en radiopresentator Wilfred Genee.

‘De hofschrijver van het vak’ – zegt marketingorganisatie NIMA (klik op de link voor het filmpje over mijn signeersessie van ‘NIMA Book van het kwartaal’, mijn boek Zo verkoop je alles).

Erwin Wijman is schrijver (van inmiddels dertien of veertien boeken, zie hier en hier, en klik hier voor mijn nieuwste, Wat je verkoopt ben je zelf van mei 2023), journalist (voor onder meer AdformatieHet Financieele DagbladNRC Handelsblad, Het Parool, VARA Gids, EsquireOnze Taal, Communicatie, ManagementTeam, Sprout, Automotive Online, en voor o.a. de Volkskrant, Vrij Nederland, Quote, Natuurmonumenten, De Zaak, Credits, J/M, Intermediair, AutomobielManagementBusinessweek/Brandchannel), columnist (Nu.nl, ManagementSite, NRC – opiniepagina en Achterpagina), interviewer (hier pdf , pdf pdf, en nog eentje: pdf).

(Wie dit leest heeft vast ook gezien dat deze website nog niet volledig is en ook al niet foutloos – ik werk eraan. Maar er staat al wel veel op. Dank voor je bezoek en interesse. Spread the love)

Daarnaast reclame-, merken- en marketingdeskundige. Positioneringsgoeroe. Spreker. Naamexpert en naammaker. Lid van het Netwerk Naamkunde van het Meertens Instituut/KNAW. Professioneel autopsychosocioloog (en hier). In die hoedanigheid vaak te horen op radio, te zien op tv en te lezen in de bladen en op de interwebs.

Ook redacteur, eindredacteur, herschrijver. En adviseur.

En steeds vaker schrijfcoach: ik begeleid mensen bij het schrijven van hun boek, 1-op-1 maar ook onder meer in deze masterclass.

Verder adviseur (van ondernemers die het verschil maken en van de wereld een betere wereld maken), presentator, dagvoorzitter en docent aan de Hogeschool van Amsterdam. Neerlandicus, literatuurwetenschapper, onderzoeker (voluit: drs Erwin Wijman😃) (ja ja, nog steeds geen doctor).

ErwinmetOsaka8edan
Met Osaka (rechts, 8e dan JKA)
ansichtkrt_muurg_ligg.indd
Van een haas, op een muur in Monnickendam
Nonnen in Pompeii, te koop als postkaart bij Art Unlimited

ByJgxN9IUAAvlIM.jpg-large
Schermafbeelding 2015-01-12 om 15.03.54
Beeldherdersstokbrood

En ik ben daarnaast:

-fotograaf, mijn foto’s zijn uitgebracht op postkaarten en gedistribueerd door Art Unlimited en enkele zijn in beperkte oplage te koop via deze website van Kunsthandel Olaf Wijman;

-tekenaar en schilder, ik verkocht mijn eerste schilderij (staand naakt, olieverf, 1981) toen ik 23 was [afbeeldingen volgen];
tv-presentator, tv-talkshow-host (zie ook hier) en interviewer bij lokale tv-omroep Pim;
-was jaren gespreksleider/gangmaker bij cultureel-maatschappelijk debatcentrum Areópagus en De Volksvergadering;
-dichter (zie hierhier, en hier mijn muurgedicht over verdreven natuur en verdwenen h’s, hier een bericht in Libelle (jawel) daarover. Ik won in 2008 de eerste prijs in een poëziewedstrijd in het Cobra Museum met mijn gedicht De David gewoon anders (Het Parool van 25 augustus 2008 berichtte erover, zie afbeelding hiernaast) en ik ben opgenomen in de eregalerij van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2009 en in de Hall of Fame van Turing Poetry Competition);
-ik doe aan karate (zwarte band/1e dan JKA) en train bij Patrick Koster en Thérèse Zoekende van Ki club.cool Amsterdam;
-ik loop hard, echt hard en lang soms, dus marathons (en hier), de 10 km in 43-zoveel en de 5 km in 21 minuten – haha welnee, ik poch, het is 21’20;
-mijn verzamelingen van bijzondere beeldcollecties zijn opgenomen in de online galerie Beeldjagers.org van MOTI Museum Of The Image in Breda (inmiddels opgeheven);
-ik zie bijzonder mooie dingen in gewone dingen en
-not least ben ik vader van drie fantastische dochters.

Workshop naamgeving en marketing voor ZomerOndernemer 2018

Stempel
In mei 2014 sprak ik een marketingexpert die onder de indruk was van mijn boeken en ongekende variëteit in professionele werkzaamheden, zoals hij dat noemde. Maar hij zei er meteen bij dat dit onmogelijk vol te houden was. Je bent goed maar je kunt niet in alles goed zijn, zei hij. Je versnippert je aandacht en tijd. Ik moest kiezen, vond hij, dit wat ik allemaal deed kon ik niet volhouden.

Een maand later bezwoer een ander aan wiens oordeel ik hecht dat die variëteit juist kenmerkend is voor wie ik ben en wat ik doe. Hij zei: het heeft allemaal jouw stempel, het zijn jouw ideeën, verhalen, verteldrang en gedrevenheid. Met als hoofdactiviteit, naast spreken en adviseren: schrijven. ‘Jij schrijft boeken, artikelen, columns, teksten én namen’, zei hij. Alles tussen 60.000 woorden (een boek), 1500 woorden (een kloek artikel), 400 woorden (een column), 280 tekens (een tweet) en één of twee woorden (een bedrijfsnaam).

Wat? Het mérk Erwin Wijman?
Hij zei ook: het komt allemaal samen in het merk Erwin Wijman. Alles wat je schrijft, wat je bedenkt, waarover je spreekt in presentaties en lezingen, alles wat je doet en bedenkt en verkoopt, dat is allemaal het verlengde van Erwin Wijman. Van wie jij bent en hoe jij je manifesteert.

Hoookee. Vandaar deze website en dit blog vol Erwin Wijman Originals©, waarop ik dus maar flink de boter uitbraad van dat merk. Niet voor niks schrijf ik die naam in deze alinea al drie keer helemaal voluit. Om het merk erin te stampen, is dat.

Niettemin: weet dat ik behalve merk vooral, correctie, voor alles mens ben en dus gemakkelijk te bereiken, op 06-44550489 en erwinwijman[at]gmail.com en via Twitter: @erwinwijman. Wees welkom.

Mijn algemene voorwaarden:

De artikelen, teksten, redactiewerk en andere werken die ik lever aan mijn opdrachtgevers (hierna te noemen: afnemer) zijn bedoeld voor eenmalige publicatie door de afnemer, en wel voor het overeengekomen gebruik. Over ieder ander gebruik sluiten we vooraf een (aanvullende) overeenkomst. De betreffende teksten blijven dus mijn eigendom en ik behoud het recht om die elders te verkopen of te publiceren.

Als de afnemer een bijdrage opnieuw gebruikt in identieke of vergelijkbare vorm is de vergoeding gelijk aan het oorspronkelijke honorarium.

Als de afnemer dat hergebruik niet aan mij meldt en/of er geen toestemming voor vraagt, is er sprake van inbreuk op mijn auteursrecht. Dan breng ik een honorarium in rekening van 300% van het oorspronkelijk overeengekomen honorarium.

Portretfoto

Voor wie een portret van mij nodig heeft: deze is in hoge resolutie, dus ook geschikt voor print. Je kunt hem downloaden, en twee keer klikken kan ook. De foto is vrij van rechten, vermeld wel de naam van de fotograaf: Nmeregeneh Waterval.

Erwin WijmanOver Erwin