‘Trouw Vrijdag 21 juli 1933’ is geen foutje in de datering maar een indringende waarschuwing

‘Trouw Vrijdag 21 juli 1933’.

Huh? Foutieve datering van de krant van vandaag denk je op het eerste gezicht.

Het is tenslotte 22 april 2024 vandaag.

Trouw van maandag 22 april 2024 met datumaanduiding vrijdag 21 juli 1933.

Dagblad Trouw bestond in 1933 nog geeneens, de eerste editie verscheen op 18 februari 1943. Niet meer dan een milliseconde later bedenk je dat 1933 het jaar is waarin Hitler en zijn nazipartij aan de macht kwam en hij van Duitsland een dictatuur maakte.

Dat is al een ondubbelzinnig duidelijk signaal.

En de datum 21 juli is ook niet willekeurig. Vrijdag nog wel, en die dag klopt bij de datum.

Die dag zou de – orthodox protestantse – dagblad Trouw hebben bericht over het Concordaat van Rome tussen nazi-Duitsland en het Vaticaan dat op donderdag 20 juli 1933 werd ondertekend door kardinaal Eugenio Pacelli en vicekanselier Franz von Papen. 

De Volkskrant opende op vrijdag 21 juli 1933 zijn voorpagina met het tekenen van het Concordaat van Rome tussen nazi-Duitsland en het Vaticaan de dag ervoor.

Pacelli was op dat moment als staatssecretaris van paus Pius XI de op één na machtigste man van de Katholieke Kerk en zou in 1939 zelf benoemd worden tot paus, paus Pius XII.

Door dit Concordaat, een bilateraal verdrag tussen de Heilige Stoel en het Derde Rijk, was het voor het Duitse volk mogelijk om het katholieke geloof ongestoord te beleven. Achtereenvolgende Duitse regeringen hadden vanaf Otto von Bismarck in 1871 de Katholieke Kerk in haar mogelijkheden beperkt.

Keerzijde echter was dat het Vaticaan met dit Concordaat Hitlers bewind erkende. Oefff. 

En dat niet alleen, veel belangrijker was nog dat doordat de rooms-katholieke Duitse Zentrumspartei ook nog eens instemde met de zogenaamde toestemmingswet van 1933 het Duitse parlement buitenspel werd gezet en Hitler met onbeperkte macht kon gaan regeren. 

Kortom, de Rooms-Katholieke Kerk heeft een hoge prijs betaald met dit Concordaat dat op die vrijdag 21 juli in 1933 nog een succes leek te zijn voor de katholieke kerk.

De datering ‘Trouw 21 juli 1933’ van de krant van vandaag is dus helemaal geen foutje van het opmaak- of het dateringssysteem zoals de snelle lezer in eerste instantie misschien zou denken.

Het is een subtiel en tegelijkertijd overduidelijk signaal van Trouw, aan de vooravond van de Nationale Herdenking op 4 mei. 
Een niet mis te verstane waarschuwing voor wat er kan gebeuren als de fascisten Wilders c.s. regeringsmacht krijgen in Nederland en hen daarbij door de invloed en macht hebbende instituties geen haarbreed in de weg gelegd wordt. Dan krijgen we hier onze eigen fascistische dictatuur. Poetin. Orban. Meloni. Wilders. De lijn is logischerwijs door te trekken.

Chapeau. De veelzeggende foute datum moet wel haast het visitekaartje zijn van de twee nieuwe hoofdredacteuren van Trouw, Wendelmoet Boersema en Karel Smouter, die officieel op 1 juni aantreden maar de facto al in functie zijn.

De krant doet zijn status als een van de meest gelezen verzetskranten tijdens de Duitse bezetting eer aan.

(Met dank aan de altijd scherpe blik van grafisch ontwerper Martijn Oostra).

Erwin Wijman‘Trouw Vrijdag 21 juli 1933’ is geen foutje in de datering maar een indringende waarschuwing

Comments

  1. Martijn Oostra

    Zondagavond heb ik de redactie er nog over geïnformeerd. (proberen te informeren) Maar helaas wordt er op de krant tegenwoordig blijkbaar niet meer ’s nachts gewerkt.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.