Max Verstappen is seks, zen en zoon, en de VERlosser – en wéér wereldkampioen

Het is moeilijk om niet fan te zijn van Max Verstappen, de man die het in vijf jaar schopte van nestjonge Formule 1-coureur tot nu-al-legende. Hoe dóét ie dat toch? Het is iets met zen, olie en seks. En zoon. Hieronder de 10,5 redenen waarom Max nu Max to the max is (en – update – voor het derde jaar op rij wereldkampioen, na het winnen van de GP van Qatar op 7 oktober 2023). En het nog ongetwijfeld nog VERder gaat schoppen.

B3nca11uHet is begin mei 2016, een week voor de Grand Prix van Spanje in Barcelona. Max Verstappen promoveert van talententeam Toro Rosso naar hoofdteam Red Bull.

Ehm… zeiden we talententeam? Hoofdteam? Ja, het is alsof Ajax en Jong Ajax allebei in de eredivisie spelen en een speler van krap 18 jaar na vier wedstrijden in Jong Ajax naar het eerste elftal overstapt.

De Formule 1 laat de meeste Nederlanders koud, maar Max Verstappen, de jongste Formule 1-coureur in de geschiedenis van de Formule 1, is Nederlands hoop in bange dagen. We missen dan wel het EK dat jaar, maar Verstappen nestelt zich in de top in de koningsklasse (ja, zo moet je dat noemen) van de autosport. Ongelooflijk. Die jongen heeft nog geeneens háár op zijn piem, zou Theo Maassen zeggen. En nu schopt het groentje het dus ook nog tot het eliteteam van Red Bull Racing. Het is een kwestie van tijd voor hij wereldkampioen wordt.
Overdreven?
Allesbehalve.

[update 7 oktober 2023: tijdens de GP in Qatar is Verstappen voor de derde keer op rij wereldkampioen, heel vroeg in het seizoen weer, want er waren nog vijf volledige GP’s te gaan] 

[update 9 oktober 2022: Verstappen is na het winnen van de Grote Prijs van Japan voor de tweede keer achtereen wereldkampioen, zo vroeg in het seizoen al – hij is ook figuurlijk niet meer in te halen – en nu geheel onomstreden, zo overtuigend rijdt hij al het hele jaar 2022]

[update 12 december 2021: Max Verstappen is wereldkampioen 2021 – nadat hij in Abu Dhabi in een zinderende finale om niet te zeggen een strijd to the max aartsrivaal Lewis Hamilton in de laatste ronde voorbijging]

[update, 1 oktober 2017: Verstappen wint – in Maleisië – zijn tweede Grand Prix, op de dag nadat hij 20 wordt]

[update 9 oktober 2016: Verstappen wordt 2e in Japan en stoomt op naar de 5e plaats in het WK-klassement]

[update, 15 mei 2016: Verstappen (in de F1-afkortingen aangeduid als VER) wint – in Barcelona – als jongste coureur ooit en eerste Nederlander ooit een GP-wedstrijd]

Laten we wel wezen, Formule 1 is misschien wel de saaiste sport die er is. Tien jaar won Ayrton Senna alles, daarna werd Michael Schumacher miljoen keer kampioen en daar weer na won Lewis Hamilton veertig jaar elk jaar. Of zo. Maar sinds 2015 en zeker sinds op 20 maart 2016 de eerste Grand Prix van het seizoen werd verreden in Australië, is alles anders. Want Max Verstappen is in de race,SPA, BELGIUM - AUGUST 21: Max Verstappen of Scuderia Toro Rosso during practice for the Formula One Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on August 21, 2015 in Spa, Belgium. (Photo by Peter Fox/Getty Images) en hij heeft alles: jeugd, looks, cool, seks.

Woede
En woede: hij kon zich na afloop van die race in Melbourne, waarvoor hij zich als vijfde wist te kwalificeren (en als 10e eindigde), tegenover de pers niet beheersen omdat zijn teamgenoot Carlos Sainz hem ergens onderweg niet liet passeren.
Met de jonge Spanjaard Sainz ligt hij vaker overhoop. Maar in de GP-edities daarna finishte hij als 6e en 8e, en kwam hij al op 13 WK-punten.

Zijn inderhaaste promotie naar het topteam van Red Bull, die iedereen niet vóór 2017 verwachtte, betekent dat Verstappen niet laag in de top tien meedoet maar in de race is voor podiumplaatsen, dus plaats drie. Of twee. Of 1.

Insiders zetten Verstappen op één lijn met Senna en Schumacher en prijzen zijn spectaculaire inhaalacties, die de hele sport en dus de kijkcijfers een zwieper geven. ‘Die jongen blijft maar indruk maken’, verzuchtte F1-legende David Coulthard al in 2015.

Leeftijd doet er alles toe, júístMaxVerstappenMikaelaInstagram2
Op de Nederlandse website van Toro Rosso stond tot voor kort boven zijn bio de kop: ‘Max Verstappen. Leeftijd doet er niet toe.’
Dat is natuurlijk onzin. Leeftijd doet er alles toe.
Max Verstappen is – zoals we al zeiden – de jongste Formule 1-coureur ooit. Tijdens de Grand Prix van Maleisië in maart 2015 waar hij eindigde als 7e was hij de jongste F1-puntenscoorder ooit: 17 jaar, 5 maanden en 27 dagen.

Memphis Depay
Vergelijk dat met het hoogste internationale podium in het voetbal. Op het WK 2014 in Brazilië is de jongste speler van het Nederlands Elftal, Terence Kongolo (*14 februari 1994), dik 20. En Memphis Depay, één dag ouder dan de Feijenoorder, idem dito.

Schermafbeelding 2016-01-04 om 22.51.35

Toen het nog aan was met Mikaela Ahlin-Kottulinsky, in 2015, zetten de beide geliefden elkaars…

Schermafbeelding 2016-01-06 om 16.21.40

…selfie op ieders eigen Twitter.

Dat scheelt járen, op die leeftijd bijna een half leven.
Gekend jonkie Gerald Vanenburg was in april 1982 ook al 18 jaar en 40 dagen toen hij debuteerde tegen Griekenland.

Justin Bieber

Max Verstappen is de Nederlandse Justin Bieber: piepjong en nu al een legende. Dat is opmerkelijk want de doorsnee Hollandse sportliefhebber is aartsconservatief. Nederlanders zweren bij Douwe Egberts, Calvé en Johan Cruijff. Sven Kramer kan nog acht of negen keer Europees Kampioen worden, hij doet ons Ard Schenk niet vergeten. In de racerij (lees: Formule 1) heerst het merk Senna, naast Niki Lauda en Michael Schumacher.

Zeker, we hadden even Jos Verstappen, maar de onberekenbare Limburger kwam niet verder dan eeuwige belofte en welbeschouwd niet eens eeuwige belofte, laat staan dat hij een goddelijke status bereikte.

Maar toen stuurde hij zijn zoon.

MaxmetMikaelaTwitter

In de jaren dat hij een relatie had met de Zweedse Mikaela Ahlin-Kottulinsky, 2015 tot 1017, vond Max nog weleens tijd om over zijn liefde te twitteren.

Jezus
Zonder zoon zou niemand zich Jos Verstappen herinneren. Zoals in dat andere overbekende merkverhaal de mens Jezus ervoor zorgde dat God niet vergeten zou worden.
Maar hoe werd Max Verstappen Superstar met hoofletter S? Om precies dezelfde tien redenen waarom merken als BMW, Chanel, Rolex en Louis Vuitton begeerlijk zijn.

 1. Kwaliteit. Check. Max Verstappen kan sturen. Tijdens de GP van Singapore op 20 september 2015 begint hij als 20ste en finisht hij als 8e.
 2. Uniekheid. Check. Als de teamleiding hem tijdens de GP van Singapore opdraagt om zijn drie jaar oudere teamgenoot Carlos Sainz jr. voor te laten, omdat deze met zijn versere banden meer kansen zou hebben, roept Verstappen een vastberaden ‘No!’ @Max33VerstappensayNo!!Moredoor de boordradio. En krijgt gelijk achteraf, hij finisht als 8e.
 3. Schoonheid.Max Verstappen in action during the Red Bull Show Run in Assen, The Netherlands on August 2nd, 2015.Check. En ook nog mediageniek, beheerst en zelfverzekerd.
 4. Authenticiteit en credibility. Check. Verstappen zat al in een kart toen hij 4 jaar oud was, en op zijn 16e rijdt hij als lid van het Red Bull Junior Team al in een heuse Formule 1-auto. En hij is 16½ als hij aftrapt tussen Grote Namen als Lewis Hamilton (wereldkampioen 2015), Sebastian Vettel en Nico Rosberg, tijdens de Grand Prix van Australië. Wie o wie voetbalt op zijn 16e tegen Messi, Ronaldo of Ibrahimovic?
  @kellyvanderwaal

  Kelly van der Waal

  Ook in media-optredens blijft hij zichzelf, cool, calm en collected. Zeg maar het tegenovergestelde van Louis van Gaal. En van zijn vader Jos (nu 43),Jos Verstappen die bekend staat als een opgewonden standje. In 2009 werd Jos V. veroordeeld voor het belagen van zijn ex-vrouw en begin 2012 zat hij in voorarrest wegens mishandeling en poging tot doodslag van zijn destijds 24-jarige vriendin Kelly van der Waal, die inmiddels zijn vrouw is en met wie hij een dochter – Blue Jaye – kreeg. [update: in 2017 gingen ze alweer scheiden. Met zijn nieuwe vriendin Sandy Sijtsma kreeg Jos Verstappen in 2019 weer een zoon, Jason Jaxx geheten].

  metMikaela

  Verjaardagswensen van grote liefde Mikaela Ahlin-Kottulinsky.

  Ook tijdens zijn Formule 1-carrière van 1994 tot 2003 speelde zijn opvliegendheid Jos Verstappen parten waardoor hij meer dan eens naast de baan in de grindbak eindigde. Iedereen die dit leest, weet dat het woord grindbak hoort bij Jos Verstappen als het woord koning bij Willem-Alexander, Toro bij Rosso en koningsklasse bij Formule 1. Google geeft niet minder dan 13.600 resultaten voor de combi ‘Jos Verstappen grindbak’.

 5. Het wordt hem nog immer nagedragen. Verstappen senior haat dat. Hij hekelde in april 2015 nog in zijn Telegraaf-column oude bromsnor Johan Derksen, die hem altijd en overal aanduidt als ‘Grindbak Jos’. In feite kun je zeggen dat waar Max rechtuit gaat – op het asfalt, op persconferenties, in zijn loopbaan en in zijn racebaan – vader Jos een onbeheersbare neiging tot zwalken had.
  Max is zen. Die zwalkt nooit.
  Dat moet hij wel van zijn moeder hebben, de Belgische ex-kartcoureur Sophie Kumpen.
  Hij is een ware meester in zelfbeheersing. Als autosportverslaggever Louis Dekker van de NOS in april 2015 tijdens een persoptreden voorafgaande aan een rondje over het circuit van Zandvoort – dan nog geen GP-circuit, maar er is een ‘zwerm aan fotografen, cameramannen en verslaggevers’ – Max Verstappen voorhoudt: ‘Je wordt wel geleefd op zo’n dag hè’, is diens droge commentaar: ‘Ach, dat is in de Formule 1 niet anders’.
  En: ‘Iedereen stelt altijd dezelfde vragen.’

  Schermafbeelding 2016-05-05 om 23.48.56

  Ja, Max heeft ook Instagram, en daar zwiert vriendin Mikaela Ahlin-Kottulinsky.

  Iedereen is met jou bezig, houdt Dekker hem voor. Bijvoorbeeld over het feit dat hij ‘een vriendinnetje’ heeft, wat Privé wel wist maar Verstappen naar zijn zeggen niet. Het ging om een ex, van een jaar eerder. ‘Ach, ik vind het wel grappig’, zegt Verstappen dan.
  ‘Niemand krijgt Max Verstappen gek vandaag’, schrijft Dekker in zijn verslag. ‘Ook in de volgende vijf microfoons zal zijn verhaal hetzelfde zijn.’
  En, merkt Dekker ook op: ‘Van een afstandje slaat vader Jos het gaande, zoals hij dit seizoen nog vrijwel geen stap gemist heeft van zijn zoon. Hij ziet vandaag geen andere Max dan in de raceweekends, weet dat zijn zoon hierin stiekem al heel bedreven is. Misschien wel meer dan hijzelf op latere leeftijd was.’ Oké, dat was wel een heel lange punt 4 ;).

  5. Traditie. Check. Max is een ster zonder sterallures, zoals gekend nuchtere sporthelden als Marco van Basten en Dafne Schippers die ook ontberen.

 6. Schaarste. Check. Met Jan Lammers, Huub Rothengatter en de Verstappens heb je de beetje serieuze Nederlandse Formule 1-rijders wel gehad.
  Schermafbeelding 2016-01-04 om 22.42.10

  Max’ vriendin Mikaela Ahlin-Kottulinsky kon niet genoeg krijgen van selfies op Twitter.

 7. Innovatie. Check. Verstappen checkt direct na elke race op zijn laptop bochtensnelheid, remdruk, ‘hoe je op het gas gaat’ en hoeveel de banden blokkeren. En nog 736 dingen.
 8. Creativiteit. Check. Gevraagd naar zijn inhaalkunsten vertelt Verstappen hoe hij soms met één hand door de bocht moet omdat hij met de andere de rembalans weer moet aanpassen.
 9. Magie. Check. Max mág in zijn debuutjaar in de Formule 1 als 17-jarige niet eens een auto besturen, hij heeft nog geeneens een rijbewijs.
 10. Seks. Check. Kijk naar Willem-Alexander, een premium merk waar Nederlanders in moeten geloven wil de monarchie standhouden. Zijn geheim heet Máxima, een blonde(!) jonge bloedmooie(!) godin uit Argentinië(!). Zo heeft Max Verstappen verkering met een blonde(!) jonge bloedmooie(!) godin uit Zweden(!).
  Schermafbeelding 2016-01-04 om 22.51.00

  De happy new years voor Mikaela Ahlin-Kottulinsky en haar Max regen zich even aaneen.

  Deze Mikaela Ahlin-Kottulinsky is ook coureur, vorig seizoen in de Audi Sport TT Cup en sinds voorjaar 2016 in de ADAC GT Masters (met een Audi R8 LMS van Aust Motorsport). Zij stamt ook uit een race/rallyfamilie. Ze delen hun relatie sinds september 2015 grif via Twitter (@Max33Verstappen, 310.890 volgers [update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update][update 5 december 2021] 2.253.533 [update 4 maart 2024] 3.568.616 volgers, en @MikaelaAhlinK) en Instagram. [Update 2 juli 2016: Volgens Esquire heeft Verstappen een nieuwe vriendin, een 20-jarige Vlaamse genaamd Joyce Godefridi. Esquire overdrijft lekker raillerend in de kop boven het stuk – ‘Hij wisselt ze bijna nog sneller dan z’n banden’ – maar uit de gulzige beeldspraak blijkt hoe belangrijk seks is voor rumour around the brand. @JoyceGodefridi heeft krap 1200 volgers maar dat zal snel veranderen als ze foto’s van haar en Max erop gaat posten.] [Update 19 september 2016: Volgens Quote heeft Max een nieuwe vriendin, de Tilburgse Roos van der Aa]. [update, 1 januari 2021: via een post op zijn Instagram bevestigt Max Verstappen de geruchten dat hij een relatie heeft met Kelly Piquet].

  De foto waarmee Verstappen zijn relatie met Kelly Piquet ‘officieel’ maakt, met als laatste zin van het bijschrift: ‘Wishing you all success, love and happiness just as I found mine’.

  Piquet, voluit Kelly Tamsma Piquet Souto Maior, is 32 jaar en dus aanzienlijk ouder dan Verstappen (23). Piquet is de dochter van Nelson Piquet, de Braziliaan die drie keer wereldkampioen Formule 1 werd, en van – opmerkelijk – Sylvia Tamsma, een Nederlands fotomodel. Piquet is ook model. Opmerkelijk 2: Piquet had eerder een relatie met de Russische Formule 1-coureur Daniil Kvyat, met wie ze in 2019 een dochter kreeg.

  Foto van Kelly Piquet op haar Instagram (@kellypiquet, 1,4 mln volgers) waarmee ze Max Verstappen feliciteert met zijn verjaardag, op 30 september 2021.

  Opmerkelijk 3: Kvyat werd in het seizoen 2016 teruggezet van het Red Bull-team naar het B-team Toro Rosso ten gunste van Max Verstappen, die zijn stoeltje in het Red Bull-team overnam (met deze historische gebeurtenis begon ik mijn verhaal hierboven). Max heeft Daniil dus nóg een keer van diens troon gestoten. Zouden die elkaar nog überhaupt spreken?🙂 Opmerkelijk 4 nog even: Kelly Piquet heeft dezelfde voornaam als de tweede vrouw van Max’ vader Jos, Kelly van der Waal (gehuwd van 2014 tot 2017), met wie hij dochter Blue Jaye kreeg.

  Schermafbeelding 2016-01-06 om 16.20.32

  Het eerste boek dat Max Verstappen gaat lezen, volgens hemzelf. De autobiografie Aussie Grit: My Formula One Journey van Mark Webber, de Australisch autocoureur (van 2002 tot 2013 in de Formule 1, met negen Grand Prix-zeges) die het in 2010 bij Red Bull aflegde tegen teamgenoot Sebastiaan Vettel die wereldkampioen werd, als jongste ooit.

Schermafbeelding 2016-06-13 om 14.32.59

Tweet van @MikaelaAhlinK na GP Monaco

En daaraan moeten we toevoegen dat Max zich sowieso veel laat zien in het openbaar, zoals afgelopen voorjaar ook in een grote Nederlandse reclamecampagne van Ziggo (de ‘OVerstappenWeken’ – ja, ik moest het woord ook drie keer lezen).

10,5. Vanaf zijn entree ziet iedereen in Max een toekomstige wereldkampioen. Dat is heel lang wishful thinking geweest, maar sinds het seizoen 2021 allesbehalve denkbeeldig [update: iedereen had al die jaren gelijk, saai maar waar].

Van Minotaurus naar Centaur
Max is growing up in public. Schermafbeelding 2016-05-06 om 00.14.21Als een merk een mythe is, een optelsom van aansprekende verhalen, zien we het merk Max Verstappen in het openbaar mythologiseren. Hij was al Minotaurus, het schepsel uit de Griekse mythologie met de kop en de staart van een stier (ah ja, daar is Red Bull, duh) en het lichaam van een man.

En sinds zijn Toro Rosso-renstal sinds maart 2016 motoren gebruikt van Ferrari, is hij een Centaur: Tondo_Minotaur_London_E4_MANhalf mens, half steigerend paard.Centaur-Character Met zijn handen in permanente kwart-voor-drie-stand en zijn voeten gemuteerd tot achterwielen die 750 pk overbrengen.

Kortom, beest en goddelijk wezen ineen. En dus onoverwinnelijk.
Nu maar hopen en bidden dat de Tag Heuer-motor in de veel snellere Red Bull-topauto RB12 – in feite een Renault-motor met een sponsornaam – Schermafbeelding 2016-05-05 om 23.47.24hem niet in de steek laat zoals de Ferrari-motor in Sotsji in Rusland, terwijl hij in zesde positie reed. The rest is dan history.

(Een eerdere versie van dit verhaal verscheen in het tijdschrift Creatie (nu geïntegreerd Adformatie) van februari 2016)

(De kop boven dit stuk was al meer dan vijf jaar Max Verstappen is seks, zen en zoon. De toevoeging  ‘en nu ook de VERlosser’ plus de wijziging van ‘Verstappen’ in ‘VER’ is van 12 december 2021, en verwijst naar het feit dat Verstappen op 12 december 2021 het als eerste Nederlandse coureur schopte tot wereldkampioen Formule 1. Op 9 oktober 2022 werd de kop extra feestelijk dankzij de toevoeging ‘- en wéér wereldkampioen’, toevoeging die nog wel enkele jaren meegaat schat ik in)

Schermafbeelding 2016-05-05 om 23.48.31

Erwin WijmanMax Verstappen is seks, zen en zoon, en de VERlosser – en wéér wereldkampioen

Comments

 1. tiefop020

  Goed verhaal, alleen heel dom om Ajax in een artikel met Verstappen te noemen. Als Max ergens een grafhekel aan heeft is het die grafclub uit 020. Hij heeft dus niet alleen verstand van racen!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.