Imagine #1 in de Snob 2000

Moet Imagine niet op #1 in de Snob 2000 van 2023. Was ik zo brutaal om Snob 2000opperhoofd Freek Janssen voor te leggen. Nick Cave’s Jubilee Street, na jaren stip-stijgingen en opstomen dit jaar eindelijk op 1 is mooi natuurlijk, maar de hartenkreet Imagine all the people living life in peace is meer dan ooit actueel nodig gewenst urgent gelegen opportuun van toepassing geldend bruikbaar nou ja, streep maar eens door wat níét van toepassing is.

Omdat enige lafheid mij niet vreemd is waar het gaat over goede smaak en levenskwesties als popmuziek, voegde ik meteen de disclaimer toe dat ik ook wel weet dat John Lennon’s smartlap (welja) een typisch en misschien wel overgewaardeerd Top 2000-liedje is. Het staat dit jaar op #33 in die lijst.

Maar toch. Moet het dit jaar, gezien alle ellende in de wereld en de Kamer, niet eens gekaapt worden voor slash door de Snob 2000? Om het, op deze laatste dag van het jaar, op 1 te zetten.

Zou een symbolische daad zijn, dat spreekt. En Nick Cave gaat echt niet bellen, en als hij toch bezwaar mocht maken, lezen we dat wel in de volgende Red Hand File Issue #268. Hem kennende en lezende zou hij er meer dan begrip voor tonen.

Hahaa!, reageerde Freek per ommegaande, om afhoudend maar ook enthousiast terug te kaatsen: Als we één liedje uit de Top 2000 moeten claimen, met brute kracht, dan is het wel Mia van Gorki. Dat hoort gewoon in de Snob 2000, dat heeft niks bij Radio 2 te zoeken. Draaien we van Lennon wel Woman is the N* of the World of zo 🙂

Op zichzelf geen slecht idee. Er staat nu nog niks van Lennon solo in de Snob 2000 van 2023, alleen wat dingetjes van The Beatles. En Mia heeft iets opmerkelijks gemeen met Imagine: het Gorki-nummer schopte het in 2014 op het laatste moment tot nummer 1 van de Tijdloze 2014 van Studio Brussel. Dat gebeurde nadat Gorki-frontman Luc De Vos, tevens BV’er (Bekende Vlaming), onverwacht overleed op 29 november 2014. Hij was pas 52 jaar. En precies zo dook Imagine een jaar later, in 2015, plotseling op als de nieuwe nummer 1 van de NPO Radio 2 Top 2000. Het liedje had zich binnen luttele weken ontpopt als nationaal troostnummer na de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Als alarmschijf zeg maar.

Tja, en dit is tegelijk ook de reden van de afhoudende reactie van Freek vandaag. Natuurlijk. Die Imagine-streek is al eens geleverd, en nog wel door de aartsvijand, de Top 2000 zelf. Nothing to kill or die for and no religion too is en blijft een illusie (en ja, popmuziek is een religie). Je mag me een dromer noemen, maar ik wist niet van die coup in 2015. Herinnering is als een hond die gaat liggen waar hij wil, schreef Cees Nooteboom.

En tja 2, wat stelt Lennon nog voor. Het prachtige Gorki-liedje zegt het al, bezwéért het al, want de regel Sterren komen, sterren gaan, alleen Elvis blijft bestaan wordt daarin wel twee tot drie keer herhaald.

Hoewel: dan toch vooral in die vermaledijde NPO Radio 2 Top 2000. De King scoort dit jaar in de Top 2000 niet minder dan 17 nummers (evenveel als BLØF, en nu weet je meteen weer waarom de Snob 2000 bestaat, toch goed dat er een God is). Terwijl in de Snob 2000, de échte nou ja de enige serieus te nemen hitlijst van 2023, slechts één schamel Elvis-nummertje prijkt. Op #1386 helemaal. Maar een troost is dat dit My Baby Left Me, liedje dat alleen nog de hardcore Elvis-fans kennen, niet in de Radio 2 Top 2000 voorkomt. Het werd, in 1956, ook uitsluitend uitgebracht als B-kantje.

En een tweede troost is dat het nummer, geschreven door de Delta-blueszanger Arthur William ‘Big Boy’ Crudup (1905-1974) die ook tekende voor het overbekende Elvis-succesnummer That’s All Right, ook gecoverd is door, jawel, John Lennon. Pas na diens dood uitgebracht, in 1986. Maar toch. Ook deze tot nu toe obscuur gebleven cover, opgenomen tijdens de Rock ‘n’ Roll sessions in 1973 met producer Phil Spector, ook nog eens onder de – kniesoor-alert – niet helemaal correcte titel Since My Baby Left Me, kan zomaar in de Snob 2000 terechtkomen. Bonus: het staat niet op Spotify (de link naar het liedje leidt naar YouTube-kanaal Beatles Reserves II), en dat is muziek in de oren van elke rechtgeaarde muzieksnob. Ik ga er in ieder geval op stemmen volgend jaar. Als Scaramouche de Fandango weer kan doen, kunnen wij het ook.

Update 4 januari 2024: de kop luidde eerst: Imagine moet nu natuurlijk op #1 in de Snob 2000. De nieuwe kop, Imagine #1 in de Snob 2000, is meer in lijn met de tekst van het lied.

Erwin WijmanImagine #1 in de Snob 2000

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.