Jouw auto heb je niet zelf uitgekozen, al houd je vol van wel.
Dat is de kern van wat ik over auto’s en mensen ontdekt heb. In andere woorden: Wat je rijdt ben je zelf. Die zes woorden zijn ook de titel van mijn eerste boek over auto’s en gaat ook over jouw auto. Zelfs het grootste autodier is voor alles een kuddedier.
Mijn tweede autoboek, Succes met je grote auto, dat in november 2013 verscheen bij Uitgeverij Haystack, gaat meer dan over de kudde over het onderscheid dat mensen denken te kunnen maken met hun auto. De achterflaptekst zegt het in 60 woorden: ‘Sommige mensen vrijen zich omhoog, maar anderen rijden zich naar de top. En weer anderen rijden zich juist omlaag door een foute autokeuze. Dit nieuwe boek van autofluisteraar Erwin Wijman is een eyeopener voor iedereen die denkt dat succes te maken heeft met hard werken, onderscheidende producten, slimme diensten, een sixpack of glanzend haar. It’s the car, stupid!’
Besmuikt
Zijn auto is belangrijk voor de mens. Ik schrijf ‘mens’ ja, niet man. Expres niet. Man en vrouw vinden hun auto even belangrijk, al doen vrouwen vaak nog besmuikter over hun auto dan mannen, en die kunnen er al wat van. Zeker als ze graag overkomen als een slim, druk, intellectueel, cultureel of zelfs kunstzinnig angehaucht persoon (die wij nu eenmaal allemaal zijn, ja ik ook, luister maar).
‘Waar sta je?’
‘Waar sta je?’. Een dagelijkse vraag op de parkeerplaats of bij het verlaten van een kroeg of bij een afspraak in de stad. Dat achteloze ‘Waar sta je?’ is veelzeggend over de identificatie van mens met auto. Je auto dat ben je zelf.
Geen vrouw zegt over haar handtas: ‘Waar sta je?’ of over haar Samsung: ‘Waar lig je?’ Over je jas zegt nooit iemand: ‘Waar hang je?’ Maar ‘Waar sta je?’ is gewoon als een gesneden bruin. De identificatie van de mens met zijn auto is volledig. De mens valt samen met zijn auto. Je bent niet compleet zonder auto.
Leuke kerels
Het komt dus nogal nauw wat je rijdt.
Voor de een ben je in je zwarte Audi A4 een patser, terwijl een ander je niet serieus neemt in zo’n hondenhok. In je Toyota Corolla voelde je je met de dag bejaarder worden, maar in je racinggroene Mini Cabrio krijg je in de file aanspraak van leuke kerels. Bij wijlen Jaap Blokker (van Blokker) moest je als leverancier of sollicitant niet aankomen in een Porsche, maar bij een andere firma kun je je spullen twee keer zo duur verkopen dankzij je hagelnieuwe 911 Carrera.
Je auto is serious business.
Is een BMW echt seks?
Je bent toe aan een nieuwe auto maar weet maar niet welke? Dit boek laat zien wat je moet rijden en wat zeker niet om vooruit te komen in je leven, in je werk, in je relatie en in de straat. Is een BMW echt seks? Kan een Skoda stoer zijn? En een Fiat 500 juist te lief? Is Edwin Evers met zijn Porsche, Bobby Ewing-Mercedes roadster en ook nog een Audi A8 een liefhebber of gewoon een patser? Besef ook: succes met je grote auto is vaak succes met je kleine auto. Of leuke, oude, elektrische, stoere of stekkerhybride auto. Of je Greenwheels. Of je bakfiets. Of jouw quasi-onverschillige ‘ik neem een taxi als het moet’. Of jouw met onverholen trots uitgesproken ikhoordatsnappcarhetgoeddoetdusalsikeenautonodighebhuurikdiedaarwel. Of jouw op je-ne-sais-quoi-toon medegedeelde ‘o ik heb geen auto maar mijn vriendin wel dus als ik ergens naar toe moet neem ik die wel’. Geen auto is ook een auto. Auto’s zijn altijd goed voor een verhaal, zeker jouw auto, maar geen auto levert een beter verhaal op.
Autofluisteraar
Op een borrel van Uitgeverij Haystack wist ik van twee vrouwen achter elkaar te raden in welke auto zij rijden. We deden een soort wedstrijdje, in het bijzijn van Haystack-baas Geerhard Bolte, die paf stond en mij sindsdien autofluisteraar noemt. En op een ander feestje wist ik van iemand te raden dat hij een Volvo V70 had. Nog sterker: laatst raadde ik – tot haar wel erg grote verbazing – de auto van een ontwerpster, een Lada Niva. Een heel zeldzame auto is dat in Nederland, zie op Wikipedia met afbeelding. Op zo’n moment waan ik mezelf autodokter haha ;-).
Mijn boeken over auto’s, Wat je rijdt ben je zelf (2011) en Succes met je grote auto (2013) (expres ironische titel, maar dat had je al door) gaan over auto’s maar zijn allereerst autopsychosociologische en kritische sociaal-maatschappelijke zedenschetsen over wat auto’s doen met mensen en mensen met auto’s en vooral: mensen met elkaar.
AutoMensenrubriek in het FD
Wekelijks schrijf ik in Het Financieele Dagblad, in de zaterdagse rubriek Zakenauto (in krant en online), over wat auto’s doen met ondernemers en andersom. En vooral hoe ondernemers denken dat andere mensen over hen denken. Op deze pagina zie je bovenin en onderin enkele voorbeelden.
Auto’s, feest van herkenning
Meer weten? Klik hier en hier voor mijn autoboeken, en lees mijn blog (kies categorie Wat je rijdt).
En aarzel niet contact op te nemen als je mij wilt boeken voor een fijne en diepzinnige presentatie over de auto’s van de mensen die je uitnodigt op je feest, congres of ander evenement.