Nieuw boek: een pleidooi voor de hechtscheiding

Jaar in jaar uit stranden in Nederland zo’n 35.000 huwelijken plus nog eens 60.000 samenwoonrelaties. Hierbij zijn meer dan 70.000 thuiswonende kinderen betrokken. Dat komt neer op 260 scheidingen per dag.

Door toedoen van de coronacrisis, de tweede golf van besmettingen en de aangescherpte maatregelen rond thuiswerken en thuisblijven volgt er dit najaar een extra golf aan scheidingen, is de overtuiging van de Vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators vFAS.

Elke scheiding is uniek maar heel veel mensen kampen met dezelfde problemen, zowel praktisch als emotioneel. Tijdens mijn eigen echtscheiding enkele jaren geleden alweer liep ik tegen zoveel vragen aan waarop ik online niet snel een antwoord kon vinden dat ik overwoog om er zelf een boek over te gaan schrijven. Een checklist scheiden. Een soort gids of handleiding.

Dat kwam er niet direct van. Werk en andere boeken schreeuwden om aandacht. Tot vriendin Birgit belde, enkele jaren daarna. Of we niet samen zo’n boek konden gaan schrijven.

Dat vond ik direct al een supergoed idee, ook omdat Birgit – zelf ook ooit gescheiden trouwens, en zij is moeder van een zoon (2002) en ik van drie dochters (1998, 1998, 2002) – een hoop kennis en ervaring mee brengt die die van mij aanvult. Birgit Vandermeulen heeft haar eigen coachpraktijk Feelwise en begeleidt cliënten in hun loopbaan en persoonlijk leiderschap, ook na een scheiding. Zie ook deze sfeervolle film in één minuut.

En ze schrijft columns over levenskwesties. Eerder schreef ze een kinderboek over rouw en verlies.

Bovendien heeft zij in de afgelopen jaren veel stellen in scheiding geïnterviewd voor het platform Uitelkaar.nl, en o toeval via precies dat onlineplatform hebben mijn ex en ik in 2016 onze scheiding geregeld. En góéd geregeld ook. In harmonie. O ja en opmerkelijk voordelig ook nog, zeker als je de bedragen ziet die je bij een beetje scheiding kwijt bent aan een mediator laat staan scheidingsadvocaten.

Uitelkaar.nl is een sociale onderneming met als missie om mensen die willen scheiden het makkelijker te maken om zonder strijd en hoge kosten te scheiden, waarbij stellen zelf de regie hebben over hun scheidingsafspraken en zonodig hulp en informatie kunnen krijgen.

Uitelkaar.nl is de opvolger van Rechtwijzer Uit elkaar, opgezet door de Raad voor Rechtsbijstand en Stichting Hiil, en Uitelkaar.nl voldoet aan de kwaliteitseisen van de Raad voor Rechtsbijstand. 

En nu ligt het boek er, met misschien wel de langste ondertitel ooit. Uit elkaar dan met elkaar. De 56 vragen over scheiden waarvan je niet wist dat je er een antwoord op nodig had. Het komt officieel uit op 19 november 2020. En dit is precies het boek dat wij zelf graag hadden gelezen toen wij zelf nog in onze scheiding zaten.

De ondertitel benadrukt dat laatste: we willen mensen die voor een scheiding staan of er middenin zitten graag een hart onder de riem steken met onze ervaringen (zowel blije als in- en inverdrietige), opgedane kennis (tegen wil en dank soms😄) en onze adviezen.

En de hoofdtitel verwijst naar onze bijkomende missie: dat zoveel mogelijk scheidenden een vreedzame scheiding doormaken. Het woord vechtscheiding is jammer genoeg al een ingeburgerd begrip maar niemand wordt er beter van. Jijzelf niet en je kinderen al helemaal niet.

En houd te allen tijde contact met je kinderen. Allebei. Als we scheidende ouders één ding willen meegeven dan is het: blijf beschikbaar voor je kinderen, fysiek en mentaal. Zij hebben jou nodig en jij hen. En hou ook oog voor je ex. Alleen al omdat jouw kinderen hem of haar nodig blijven houden.

En het is gewoon veel beter voor je gemoedsrust en voor de relatie met je vrienden en familie. Je zou dus in plaats van een vechtscheiding een hechtscheiding willen. Nou ja, hechtscheiding is ook maar een woord maar het klinkt wel veeeel aangenamer.

De basics nog even op een rijtje. Het boek Uit elkaar dan met elkaar. De 56 vragen over scheiden waarvan je niet wist dat je er een antwoord op nodig had door Birgit Vandermeulen en Erwin Wijman (ISBN 9789464056624, 145 pagina’s, € 15,95, Uitgeverij Brave New Books) verschijnt op 19 november 2020 en is te koop bij elke boekhandel in Nederland (zie hier, en hier en hier) – en ook als e-book.

De flaptekst:

Ieder jaar stranden in Nederland zo’n 35.000 huwelijken plus nog eens 60.000 samenwoonrelaties. Hierbij zijn meer dan 70.000 thuiswonende kinderen betrokken. Scheiden is voor de meeste mensen ook geen routine. Gelukkig maar. Tegelijkertijd moet je wel wegwijs worden, zowel praktisch als in alle over elkaar buitelende gedachten, ideeën, overtuigingen en emoties die de kop opsteken. Daarom is er dit boek. Uit elkaar dan met elkaar, de 56 vragen over scheiden waarvan je niet wist dat je er een antwoord op nodig had, geeft je antwoorden op 56 veel gestelde vragen die de auteurs, Erwin en Birgit, zichzelf ook gesteld hebben tijdens hun eigen scheidingen of die ze van anderen hoorden. Zo hopen zij duidelijk te maken dat helemaal niets raar is aan wat je doet of denkt, dat het logisch is om het niet te weten, dat scheiden ingewikkeld kan zijn. Het opstarten van een nieuw leven kan juist eenvoudig zijn. Of precies andersom. Uit elkaar dan met elkaar, de 56 vragen over scheiden waarvan je niet wist dat je er een antwoord op nodig had is een wegwijzer in de 4 fases van scheiden: twijfel, besluit, regelen en doorstart.

Erwin WijmanUit elkaar dan met elkaar