Een tekst kán niet te lang zijn…

…zolang hij maar goed geschreven is.

En er liefst een goeie, beter gezegd, verleidelijke kop boven staat.

Dat geldt voor een blog op je website, voor een artikel in de krant en voor een advertentietekst – wat zo mooi long copy wordt genoemd in het dieventaaltje van de reclame. Heeft net als long covid evenmin iets te maken met je longen.

Het bewijs?

Lees de anekdote die managing director Ernie van Melck-Malan Reclame vertelt in de meeslepende roman Casspirs en campari’s van Etienne van Heerden:

‘George Dyer en Max Hart hadden een meningsverschil over de lengte van een advertentietekst. Hart was voor zo min mogelijk woorden. Maar Dyer beweerde dat er andere principes in het spel waren, die nog belangrijker zijn. Hij zei toen tegen Hart ik wed met jou om, man, het was een verdomd groot bedrag, ik wed met jou dat ik een hele pagina van een krant vol schrijf en dat jij er ieder woord van zult lezen alsof je ervoor betaald wordt. (…) En toen Max Hart vroeg: Ja? toen zei Dyer: De Kop is: Hier staat alles over Max Hart.’

De epische roman Casspirs en campari’s – de wrange titel klinkt opzettelijk als een reclameslogan – van de Zuid-Afrikaanse schrijver Etienne van Heerden, vertaald door Riet de Jong-Goossens (Meulenhoff, 1994), beschrijft de jaren tachtig in Zuid-Afrika vanuit het perspectief van dertigers in de reclamewereld, de literatuur en het zwarte verzet.

Dat bureau Melck-Malan Reclame wordt in het boek ook wel ‘de liegfabriek’ genoemd. Dat klinkt al goed.

Aanrader. Het boek – een lekker dikke pil, en het bewijs dat een roman ook niet te dik kan zijn zolang ie maar goed geschreven is😃 – is nog antiquarisch te koop, bij bol.com (kijk hier) en Boekwinkeltjes.nl (klik hier).

Erwin WijmanEen tekst kán niet te lang zijn…

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.