BYD? Hongqi? Zeekr? Een beter klimaat begint bij een elektrische Charlie of Victor

Verwarring over de uitspraak van nieuwe Chinese elektrische-automerken zoals Xpeng, Hongqi, BYD en Zeekr staat de verkoop ervan in de weg en vertraagt daardoor de broodnodige transitie naar elektrisch rijden.

-‘Kijk Emma, daar rijdt een Biet, zo’n nieuwe Chinese elektrische auto. Best een mooie auto.’

-‘Een wát rijdt daar zeg je?!?’

-‘Een Biet, kijk. Of moet ik Baait zeggen?’

-‘Oh pap, dat is geen Biet, dat is een Bie Waai Die.’

-‘Bie Waai wát?’

-‘Bie Waai Díé. Díé is van dreams. BYD staat voor Build Your Dreams.’

-‘Tjonge. Wat een gedoe. Moelukkk. Snap er geen ene biet van.’

Een Zeekr 001.

“Dan kun je nog beter auto’s onder de merknaam Przewalski op de markt brengen”

Dit soort gesprekken hoor je steeds vaker. Want ook veel andere nieuwe Chinese elektrische-automerken die nu de Nederlandse automarkt willen veroveren, hebben moeilijk uitspreekbare namen. Zoals Zeekr, dat je moet uitspreken als zieker. Hongqi moet je uitspreken als hong tsi, niet als honkie. Tegen Xpeng moet je niet expeng zeggen maar si-jau-pang. Dan kun je nog beter auto’s onder de merknaam Przewalski op de markt brengen.

Chery spreek je uit als tsjerrie en niet zoals in die mierzoete kersenbonbons van Mon Chéri.

Ingebakken uitspraakproblemen

Je mag als kersvers Chinees automerk in Nederland sowieso hopen dat mensen over je auto beginnen en je naam hardop uitspreken. Dúrven uitspreken. In haast alle Chinese automerken die nu in Nederland te koop zijn, zijn de uitspraakproblemen ingebakken. Terwijl een uitspreekbare en aansprekende naam het fundament van een merk is, een essentiële voorwaarde voor succes.

“Onuitspreekbare Chinese automerken remmen de energietransitie

De Amerikaanse marketinggoeroe Seth Godin noemde ooit de naam Prius voor de eerste hybride auto van Toyota rampzalig omdat die naam volgens hem de verkoop belemmerde. Want zeg je Praai-us of Prie-us? En hoe vertel je anderen over een auto waar je enthousiast over bent als je niet zeker weet hoe je de naam ervan moet uitspreken? Niet.

Mede door die uitspraakschaamte is de Prius nooit het succes geworden dat de auto had kunnen worden.

Achterop een Zeekr 001.

In de VS raden loopbaanadviseurs mensen met een migratieachtergrond met een moeilijke voornaam aan om een korte, eenvoudig uit te spreken roepnaam onder hun sollicitatiebrief te zetten. Anders word je onderop de stapel gelegd, omdat de HR-medewerker bang is je voornaam verkeerd uit te spreken.

“Je vrienden, je buren en je collega’s moeten die auto ook goedkeuren.”

Ie Dee Drei of Aai Die Drai?

Iets vergelijkbaars geldt voor de eerste 100% elektrische auto van Volkswagen, de ID.3, die zo’n drie, vier jaar geleden op de markt kwam. De verkoop kwam stroef op gang en valt nog steeds tegen. Maar zeg zelf, hoe spreek je dat onmogelijke ID.3 uit? 

Ie Dee punt Drie?

Ie Dee Drei?

Aai Die Thrie?

Aai Die Drai?

De Nederlandse tv-reclame zegt Aai Die Drie maar ik hoor vaker Ie Dee Drie. Verwarring alom, zelfs bij de Duitsers zelf. Zeg maar dag tegen je mond-tot-mondreclame als je je auto een naam als een pitbull geeft: mensen lopen er dan liever met een boogje omheen.

Geen wonder dat Volkswagen eind 2024 moest besluiten om de komende jaren 35.000 werknemers te ontslaan, oftewel een kwart van zijn personeelsbestand, en nu overweegt om enkele overtollige productievestigingen in Europa over te doen aan Chinese concurrenten.

Zeekr 001.

Het belang van een goed uitspreekbare naam kan niet overschat worden. Zeker nieuwe automerken en nieuwe automodellen moeten het hebben van mond-tot-mondreclame. Er moet op verjaarsfeestjes en vrijmibo’s over die auto gespróken worden.

Een auto is niet alleen een kostbare maar bij uitstek een sociale aanschaf: niemand koopt zomaar een auto. Je auto moet namelijk, net als je schoenen en je handtas, precies passen bij je omgeving: je vrienden, je buren en je collega’s moeten die auto ook goedkeuren. Daarom praten mensen ook zo vaak en veel over auto’s.

“Hoe vertel je anderen over een auto waar je enthousiast over bent als je de merknaam niet durft uit te spreken?”

Onbekommerd

En daarom moet je de namen van die auto’s onbeschaamd en onbekommerd kunnen uitspreken. Zeker als het over de nieuwe Chinese elektrische auto’s gaat, want die zijn – ondanks de EU-importheffingen – veel goedkoper dan elektrische Volkswagens en andere Europese merken, en Tesla’s.

Dat telt helemaal nu zo’n beetje alle belastingvoordelen en subsidieregelingen voor elektrische auto’s verleden tijd zijn, zowel in Nederland als in andere landen, zoals de veel grotere automarkt Duitsland. En juist de hoge aanschafprijs van een elektrische auto is wat mensen ervan weerhoudt om er een te kopen. De veel beter betaalbare Chinese auto’s zouden dus de door de Nederlandse overheid en EU beoogde transitie naar elektrisch rijden aanzienlijk kunnen versnellen. Maar dan wel met een naam die je onbekommerd en onbevreesd in je mond durft te nemen.

Een beter klimaat begint bij een uitspreekbare autonaam. Een beter klimaat begint bij een elektrische Charlie of Victor.

Zeekr 001.

Hieronder volgens als bonus vier achtergrondstukjes – over Daewoo als de slimste van de klas, over de kwaliteit van Chinese auto’s en waarom ze dan toch zo relatief goedkoop zijn en over die altijd weer opduikende verhalen over spionage door de Chinese overheid.

Daewoo deed het slimmer dan BYD/Louwman

Dertig jaar geleden pakte de Nederlandse importeur van het toen helemaal nieuwe Zuid-Koreaanse automerk Daewoo dit uitspraakprobleem heel slim bij de kop. Voor de lancering in 1995 met veel reclame op tv en in dagbladen verzon haar reclamebureau in Amsterdam de slagzin ‘U bent toe aan een Daewoo’. Die kreet klinkt dwingend en zelfs een tikje hautain maar maakte ook direct duidelijk hoe je die toen nog exotische naam moest uitspreken.

En prompt een jaar later werd de Daewoo-reclame gelauwerd met een Gouden Effie, de reclame-award voor verkoopsucces dat aantoonbaar te danken is aan reclame en dus niet aan het product zelf, in dit geval een nieuwe relatief goedkope auto.

Zeker gezien dit beroemde Daewoo-voorbeeld is het onbegrijpelijk dat Louwman, de importeur/distributeur dat BYD in Nederland aan de m/v/x moet brengen, helemaal níéts zegt over de uitspraak van BYD. Nada. Zelfs op hun Nederlandse website bydauto.nl geven ze geen enkele duidelijkheid over de naam. Dat helpt natuurlijk niet.

Hoe snel al de verwarring daarin sluipt, zie je in een artikel over BYD op de website van de ANWB met de uitleg ‘spreek uit Bie-Wij-Dee’. Maar dat is onjuist, want de juiste uitspraak is Bie Waai Die (Build Your Dreams).

Zijn die Chinese EV’s wel een beetje goed?

Zeekr, Chinese elektrische auto’s zijn minstens zo goed als Europese EV’s. Ze krijgen goeie reviews in de autobladen, en vooral de vele snufjes worden door autojournalisten steevast geroemd. Op de veiligheid en botsveiligheid is niks aan te merken, elke Chinese EV haalt moeiteloos de EuroNCAP-crashtesten.

Ook de bedieningssoftware en navigatie en rijhulpassistentie in de Chinese auto’s zijn al een stuk beter dan de gekend slechte van Volkswagen en de andere Duitse merken. Tesla is natuurlijk nog steeds de benchmark hierin.

En ze zien er net zo goed en aantrekkelijk uit als Europese auto’s en als die van Kia en Hyundai, de Zuid-Koreaanse merken die een vergelijkbaar kunstje flikten als de Japanse automerken sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw. Toyota was lange tijd een van de bestverkochte automerken in Europa en Nederland, en nu scoren Kia en Hyundai al jaren heel hoog in de verkoopranglijstjes. 

Slim was dat de Chinese autofabrikanten eerst met voor Europeanen vertrouwd klinkende merken naar Europa kwamen zoals MG, dat het Chinese concern SAIC al een poos geleden kocht uit de boedel van British Leyland.

Later kwamen daar Polestar en Lynk & Co bij, allebei zusjes van Volvo, dat al geruime tijd eigendom is van het Chinese concern Geely.

Waarom zijn die Chinese auto’s zo veel goedkoper?

De nieuwe Chinese elektrische auto’s zijn zelfs ondanks de EU-importheffingen die in 2024 werden ingevoerd veel goedkoper dan elektrische Volkswagens en andere Europese merken, en ook dan Tesla’s. 

Dat is te danken aan hun voorsprong op de Chinese markt zelf in kwaliteit en in prijs, want hoe meer je maakt van iets hoe goedkoper het wordt, da’s logisch. En hoe eerder je de kinderziektes eruit hebt gehaald en, sterker, de techniek en de besturings- en navigatiesoftware technologisch hebt geoptimaliseerd. De wet van de remmende voorsprong in Europa – Europese autofabrikanten hebben veel te langzaam de overstap naar elektrische auto ingezet – wordt hier overklast door de wet van de stimulerende achterstand in China, waar het smogprobleem de overheid noopte om royale subsidies te geven aan EV-fabrikanten.

Bovendien hebben de Chinezen zélf de voor accu’s benodigde dure grondstoffen in huis dus kunnen ze ook goedkopere batterijen maken.

Zijn de Chinese merken ook beter in reclame en promotie?

Wat ze slim doen, is het openen van kijk- en aanraakwinkels in binnensteden. Zeekr heeft een immense showroom in het voormalige V&D-pand aan het Rokin in Amsterdam, en iets verderop aan het Rokin zit Lynk & Co met een flagshipstore en Nio gooide er ettelijke miljoenen tegenaan om het monumentale Metz-gebouw in de Amsterdamse Leidsestraat helemaal opnieuw in hip lichtgrijs en grijsbeige in te richten. Xpeng richtte in 2022 een eigen ‘experience store’ in in The Mall of the Netherlands in Leidschendam, waar Polestar ook een eigen winkel heeft.

De showroom van Zeekr aan het Rokin in Amsterdam.

En spionage, hoe zit het daarmee?

Die haast spreekwoordelijke angst voor spionagepraktijken door Chinese bedrijven dus ook automerken zal altijd blijven, al was het alleen maar als running gag de komende vijf of tien jaar. Maar er zijn privacydeskundigen die er serieus voor blijven waarschuwen. Want wat doen die automerken allemaal met de data die ze van jou verzamelen, en dat zijn er nogal wat omdat je natuurlijk snel 20.000 tot 40.000 km per jaar in die auto zit overal naartoe. Maar dat moet je je ook afvragen van Europese automerken en zeker ook van Tesla. Sinds Trump weer aan de macht is in de VS en hij en Tesla-baas Elon Musk elkaar zo innig omarmen, is Amerikaanse makelij minstens zo verdacht als Chinese.

Aan de andere kant: kijk naar het succès fou van AliExpress en al die andere Chinese webshops waar Nederlandse consumenten en masse elektronica inslaan. En kijk hoeveel winst Action maakt, dus hoeveel spullen waaronder ook elektronica mensen daar kopen, waar zo’n beetje alles van Chinese makelij is. En wie zit er niet dagelijks op TikTok.

Erwin WijmanBYD? Hongqi? Zeekr? Een beter klimaat begint bij een elektrische Charlie of Victor

Comments

  1. Philipp van Ekeren

    Erwin, naast de royale subsidies vanwege het smogprobleem krijgen de EV-fabrikanten toch ook flinke overheidssteun van de Chinese regering? Dat maakt het toch mede mogelijk om deze electrische auto’s in Europa te slijten?
    Dat de Europese EV-fabrikanten weer veel te laat wakker zijn geworden is een probleem dat voor de gehele economie, politiek en defensie van Europa geldt.

    1. Author
      Erwin Wijman

      Zeekr Philipp, klopt. De Chinese overheid zag al vijftien of twintig jaar de auto-industrie als een van de speerpunten van de nieuwe Chinese economie en trok er dus een hoop overheidssteun voor uit. En de Europese automakers – ach ze lachten zelfs Musk en zijn Tesla nog uit toen die dingen hier al echt aansloegen. Tot het ze het doorhadden en zelf maar elektrische auto’s gingen maken. Met zichtbare tegenzin😃

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.