Hunkemöller zou toch Bodique gaan heten?

Dat Hunkemöller, dat zou toch Bodique gaan heten? Ineens dacht ik weer aan die naam, toen mijn oudste dochter vertelde dat ze iets gekocht had bij Hunkemöller. Hunkemöller was niet zo fraai, vonden de Hunkemöller-bazen in 2007, het klonk te Duits, te plat en te weinig chique. Ze huurden een namenbureau in om een nieuwe naam te bedenken, en dat werd Bodique.Schermafbeelding 2014-09-15 om 01.19.59

Maar wat leert een Google-klikje: Hunkemöller stopte alweer met de naam Bodique. In 2012 al, bericht Fashion United op 6 juni 2012. De Bodique-winkels die er al waren (vooral in het buitenland, begrijp ik) worden omgedoopt tot Hunkemöller-filialen.

logo

Wie herinnert zich nog dat indertijd de platenwinkelketen Boudisque boudisque(toen drie vestigingen, sinds 2013 uitsluitend internetwinkel) bezwaar maakte tegen de naam Bodique? Ik schreef daar destijds (in maart 2007) een stukje over in het marketingvakblad Adformatie. Boudisque moest niet zeuren, vond Bodique, want dat verkoopt geen lingerie… maar het grappige was dat de platenwinkel, die al sinds 1969 bestaat, dat wél deed.
Maar het opmerkelijke is: Hunkemöller wilde eigenlijk helemaal geen Boudique heten. Hunkemöller wilde Seza heten. Die naam werd in 2004 bedacht door namenbureau The Nameworks in Zeist, dat sinds 2006 Zigila heet.

Syrische voornaam
Hunkemöller moest destijds zelf nog wel wennen aan de naam. ‘Ik geloof dat het een Syrische voornaam is of zo’, zei een woordvoerster in Adformatie in december 2003. Maar echt wennen was niet nodig, want de naam werd in april 2004 door de rechter verboden. Er was namelijk al een lingeriewinkel La Senza in Canada, en die had bezwaar aangetekend. La Senza had nog geen winkels in Nederland maar was zeker in Engeland en Ierland al een bekend merk. En de lingerieketen had een zogeheten Europese Gemeenschapsinschrijving. Sense (maragarine), Senseo (koffieapparaat) en Senz (paraplu’s) kregen nooit problemen met La Senza, maar die hadden zich dan ook niet laten registreren in de klasse (categorie) lingerie.

Naar ander namenbureau
Hunkemöller kon heel lang geen naam vinden en wees namenbureau Zigila de deur om over te stappen naar een ander namenbureau, Globrands in Amsterdam. Waar ze dat Bodique dus verzonnen, en ‘concullega’ Boudisque dus over het hoofd zagen.
De Seza/Senza/Bodique/Boudisque-geschiedenis bewijst eens te meer hoe belangrijk de juridische component van naamgeving is geworden, en hoe een tijdige en volledige registratie in de merkenregisters van belang is.

Sylvie van der Vaart
Tot slot: Hunkemöller trok in 2007 voor zijn nieuwe strategie Sylvie van der Vaart aan als ‘gezicht’ van het merk. Gezicht dat intussen óók al van naam veranderde: sinds 2013, toen ze van voetballer Rafael van der Vaart scheidde, heet zij Sylvie Meis.

Erwin WijmanHunkemöller zou toch Bodique gaan heten?

Comments

  1. Jochem Beunderman

    Ik begrijp wel dat ze van de naam Hunkemöller afwilden. Net zoals Beunderman natuurlijk een hele saaie Duitse naam maar daarnaast in de volksmond al jarenlang HunkerBunker. Dat is wat acteur Jerome Reehuis altijd zei. Nadat ik die naam had gehoor heb ik nooit meer langs een Hunkemöller kunnen fietsen zonder aan die naam te denken.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.