Vier soms acht handen en geen mond

image003

Lakshmi, vrouw van hindoegod Vishnu en godin van geluk en rijkdom

Rabia Mohan heeft twee handen maar vaak ook vier, en soms wel acht. En geen mond.
Rabia is als Lakshmi, de vrouw van de hindoegod Vishnu en de godin van geluk en rijkdom. Zij wordt vaak afgebeeld met twee armen, soms met vier. In twee handen houdt ze een lotusbloem vast, met de andere twee handen schenkt ze rijkdommen.
Rijkdommen, zeg dat.

Acht handen
Vier handen, soms lijken het acht handen. Ze strelen je voorhoofd, je wangen, je oren, je hals, je nek, je schouders.
En dan zijn er de basilicumachtige geuren die je neus strelen, en de zachte nada yoga-klanken, Indiase mantra’s, die – ook weer – je oren strelen.
Maar wacht even. Waar ben ik terechtgekomen? Wat ís dit voor overdreven lyrische beschrijving. Ken je die van de man die naar een schoonheidsspecialiste ging? Precies, hij ging niet.
Mannen gaan karten, vrouwen naar Thermae2000.
Clichés zijn waar. Tot vandaag dus. Gauw terug naar die salon in Voorschoten (sinds kort Den Haag).

Stil
Op die zacht meanderende Indiase klanken uit een boxje na is het stil tijdens de hele beautybehandeling, die Rabia op haar website plechtig aanduidt als Ayurveda Beauty Ceremony (M/V). Er zoemen brommen ruisen suizen ook geen apparaten. Rabia gebruikt geen apparatuur. Zij gebruikt alleen haar handen. Handen worden in de Ayurveda gezien als de werktuigen van het hart. En zei ik al dat ze er vier van heeft, soms acht?
Ga ik weer. Ik gebruik een hoop woorden, maar woorden kunnen die stilte en rust bij lange na niet oproepen.
Je moet het ondergaan.

(Vandaar even die extra witregel hier).
Je hebt je ogen dicht.
Je ligt in een comfortabele schoonheidsbehandelstoel. Je slaapt. Niet echt, niet diep, je bent niet weg, maar je bent wel in het voorportaal van de slaap. Rabia noemt dat yoga Nidra, slaapyoga, waar zij je naartoe leidt met een heldere bel – en je na afloop ook weer eruit haalt.

image002

Rabia Mohan van Indischa Flower

Niet haar mond
Het is stil. Zij vraagt niet tijdens haar beautybehandeling hoe je vakantie was. Of je binnenkort met vakantie gaat. Of je een dagje vrij had vandaag. Of je kinderen hebt. Hoe het met die kinderen gaat.
Zij laat haar handen het werk doen, niet haar mond.
Dat is weldadig.
Die stilte, die geuren, die klanken, het is allemaal onderdeel van een meditatieve benadering, legt ze later uit. De rust die zij creëert, bewust en consciëntieus, leidt tot innerlijke rust en ontspanning. En die is weer belangrijk voor wat zij nastreeft met haar schoonheidssalon Indischa Flower, naast een gezichtsreiniging, peeling, verfrissende oogbehandeling, noem maar op: innerlijke schoonheid.
De schoonheid van de ziel.

Grote woorden
Het zijn grote woorden als je ze zo achter elkaar zet. Datzelfde geldt voor wat zij vertelt over energiecirculatie en energiekanalen die gaan stromen, het activeren van cellen, het weghalen van blokkades door met de klok mee de rechterkant van je hoofd te masseren, de kant waar je toekomst zit… alles gebaseerd op Ayurveda, de traditionele gezondheidsleer uit India, waarvoor zij geregeld naar India reisde en nog steeds reist om zich die leer eigen te maken.
‘Ik bén Indischa Flower’, zegt ze.
En waar je toekomst rechts zit, aan de linkerkant van je hoofd, achter je oor, zit je verleden. Massage daar zorgt ervoor dat alle negatieve energie verdwijnt. ‘Een opgeruimde geest zorgt voor een opgeruimde wereld’, stelt Rabia vast.

Onbalans
Bovenop je hoofd bevinden zich de drukpunten waarmee zij de emotionele en rationele kant in balans brengt.
Die balans is je fundament. Ziekte of andere narigheid is vaak een kwestie van onbalans, legt ze uit.yoga3
En dat stevig je schouders naar beneden drukken, dat is om je zorgen en lasten weg te duwen, letterlijk en figuurlijk de zwaarte van je af te halen.

Toverslag
Het is allemaal theorie, een leer is tenslotte gestoeld op theorie, maar het pakt in de praktijk wonderbaarlijk uit. Wie met zoveel zorg en aandacht wordt aangeraakt, voelt een hoop spanning vervliegen, als bij toverslag. Je bent wie je bent en je ligt daar en je mag daar liggen zoals je bent. Aanraken=bevestiging.
Zelfs de oliën, crèmes en andere smeersels die zij gebruikt (van Lakshmi, ‘Made with joy’) zijn op jouw lichaamstype (dosha) afgestemd. In mijn geval is dat Vata vata2– smal postuur, snel en beweeglijk, enthousiast, opgewekt en positief maar ook nerveus, onrustig, onderhevig aan stress en wisselende stemmingen.
Ik kon zelf een geurthema kiezen voor de gehele ceremonie, uit drie geuren: lavendel, gember en basilicum. Ik koos basilicum.

Drempel
‘Ik koos basilicum’ – ehhhh, schreef ik dat net op? Een man gaat natuurlijk niet naar een schoonheidsspecialiste, zoals ik al zei.
Maar een ínnerlijkeschoonheidsspecialiste…
Rabia beseft zelf ook dat de drempel voor mannen hoog is. Daarom verzon ze het ‘Maharadja Business Package’. Ook weer grote woorden, zeg dat. Maar mannen kijken daar doorheen, toch? Dan zien, sorry, ervaren zij wat erachter zit: voeding voor je ziel. Rust. Ontspanning. Innerlijke beauty. ‘Ik schep de voorwaarden, de rest doe je zelf’, relativeert Rabia.image004
Zij heeft een missie met haar Ayurvedische benadering: de klassieke schoonheidsbehandeling op een hoger level brengen. Maar ze is even ambitieus als bescheiden. ‘Ik ben er niet op uit de wereld te veranderen want ik ga zelf die verandering zijn. De ene keer leer jij iemand een les en de andere keer leert iemand jou een les.’

(Dit stuk verscheen eerder als column in Esthéticienne, vakblad voor beautyprofessionals van uitgeverij Koggeschip Vakbladen).

Erwin WijmanVier soms acht handen en geen mond

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.