Met goede tekst krijg je ook Doutzen Kroes in bed

‘Shit gaat helemaal los grin-emoticon Ik sta op de website van LINDA!’
Schermafbeelding 2015-07-10 om 17.37.28
Werkzoekende Jeremy Husmann uit Woudrichem is door het dolle heen op zijn Facebookpagina. Zijn sollicitatievideo met zijn eigen versie van Claudia de Breij’s meeslepende liefdesliedje Mag ik dan bij jou ging viral. Zijn kernboodschap – Mag ik dan bij je werken? – slaat aan: het filmpje is al dik 36.000 gezien en 681 keer gedeeld op Facebook.

Communicatieprofessional Husmann is de wanhoop nabij, schrijft hij erbij. ‘Omdat ik na ruim 100 sollicitaties nog steeds geen baan heb.’

Aandacht
Zijn oproep is een mengeling van serieus en hengelen naar aandacht: ‘Deel het met al je vrienden. Om mij te helpen. Of natuurlijk om je te bescheuren op een feestje.’ De aandacht is gelukt (bewijs van zijn ‘Ik wil graag iets met social doen’), nu de baan nog.

Die baan lukte al bij de opensollicitatievideo van de Portugese copywriter Miguel Durão. Hij kwam ermee aan een mooie job in Londen, daarna in Parijs en sinds januari 2015 in New York.

In zijn gefilmde sollicitatiebrief bezingt hij eerst een minuut lang schaamteloos zijn vriendin Erika. Zij is een prachtige jonge vrouw, gevierd internationaal model, cum laude afgestudeerd, hartelijk, warm, eigen bedrijf, nou ja, de i-de-a-le vriendin. Dan komt Durão zelf in beeld. In een onappetijtelijke zwembroek met vadsig lijf. Zelfs het heerlijke liedje My Love van The Bird And The Bee verdwijnt, er is alleen wat vaag windgeruis. De tekst die vervolgens in beeld komt, maakt het helemaal af: ‘If this doesn’t prove I’m good with words, I don’t know what will.’

Brad Pitt in bed
Zo is het. Met de juiste tekst krijg je zelfs Doutzen Kroes of Brad Pitt in bed.
Silicon Valley-evangelist Guy Kawasaki noemde de film op zijn Twitter (1,5 miljoen volgers) Schermafbeelding 2015-07-10 om 17.44.09‘de beste sollicitatievideo ooit’. En Miguel kwam zijn belofte na en won voor zijn opdrachtgevers handenvol reclameprijzen (Cannes, Eurobest, Epica, Clio, New York Festivals).

Wie nog tips wil over het maken van een goeie sollicitatieselfie: schrijver/journalist Gemma Venhuizen deelt haar ervaringen met haar eigen video op carrièresite NRCQ.

Erwin WijmanMet goede tekst krijg je ook Doutzen Kroes in bed

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.